DYNIA - warzywo optymistów: przyjazne, duże, solidne a przy tym skromne i niewymagające nadmiernego ochędóstwa! Zawiera wspaniałe ilości błonnika pokarmowego oraz: witaminę A, witaminy z gr. B, witaminę C i PP, potas, magnez, żelazo, fosfor i wapń! Z dyni można zrobić wszystko: zupę, bigos, frytki, pikle, placki, pasztet, ciasto, budyń, olej (z pestek) a nawet… wino!
Jej spożywanie podnosi odporność organizmu, działa zdrowotnie i modnie – obniża poziom cholesterolu! A pomarańczowy kolor skórki raduje, koi zmysły i napawa optymizmem. Wreszcie – wydrążona dynia, ze świeczką w środku pozwala straszyć po nocach i kontaktować się z duchami przodków i zaświatami.
Nie dziwota zatem, że warzywo tak doskonałe cieszy się sympatią, a Dni Dyni – podczas których spożywa się ją z należnym nabożeństwem i wychwala pod niebiosa - stają się coraz popularniejsze.
W sobotę, 13 października 2018r., fetowano DYNIĘ w Gospodarstwie Agroturystycznym w Esterce (gm. Nowy Kawęczyn). Zeszło się kilkanaście osób – entuzjastów dyń. Podano kilkanaście potraw wegetariańskich. Pogoda sprzyjała; było kameralnie, ciepło i dyniowo.
Na koniec warto pamiętać, że w niektórych bajkach DYNIA zamienia się w królewską karocę, co jest okolicznością dobitną i ostatecznie powinno przekonać wszystkich o jej niesamowitej mocy!
Oprac. S.P.