INAUGURACJA
Po dwu dniach preludyjnych, w środę, 23 maja 2018r. nastąpiła uroczysta inauguracja X Festiwalu Nauki na Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Skierniewicach. Wykład inauguracyjny pt „Dzikie rośliny jadalne” wygłosiła Katarzyna Mikulska „wybitna etnobotaniczka, odtwórczyni historyczna i eksperymentatorka kulinarna” (cyt. program Festiwalu).
Inaugurację uświetniła wystawa studentów PWSZ w Skierniewicach „Byliśmy – widzieliśmy…” (relacja z wyjazdu studyjnego na Litwę).
W ramach pierwszych zajęć Festiwalu „właściwego” odbyły się warsztaty etnobotaniczne.
ETNOBOTANIKA – termin użyty po raz pierwszy w 1895 r. przez amerykańskiego botanika, Johna W. Harsbergera, i określający dziedzinę nauk na pograniczu etnologii i botaniki, badającą związki między roślinami a kulturą i cywilizacją ludzką oraz sposoby użycia roślin w różnych celach, np.: odżywianie, magia, medycyna, budownictwo, rzemiosło. |
Warsztaty etnobotaniczne pn. „Dzikie rośliny jadalne” w Makowie umożliwiły uczestnikom zapoznanie się z roślinami leczniczymi oraz jadalnymi, powszechnie dostępnymi w lesie, na łące i na poboczu wiejskiej drogi. Zebrane podczas spaceru rośliny posłużyły następnie jako składnik własnoręcznie wykonanych dań – klusek z pokrzywami oraz warzyw z kurdybankiem. Lemoniada pokrzywowa oraz ciasto z dodatkiem pokrzywy umiliły czas oczekiwania na dania główne.
Oprac. Katarzyna Krakowska, Stanisław Pytliński