Grzyby to organizmy, które zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim w środowisku lądowym, ale także w środowisku wodnym. Jak podają różne źródła do tej pory opisano ich ok. 70 tysięcy gatunków, jednakże brak jednolitych kryteriów nie pozwala na dokładny szacunek, w efekcie tego, ta liczba może być znacznie wyższa.
Szacunkowo, co roku charakteryzuje się około 2000 nowych gatunków grzybów. Korzystając z danych uzyskanych z obszarów, na których rozpoznano większość organizmów żywych, przypuszcza się, że istnieje ok. miliona gatunków grzybów, czyli 4 razy więcej niż roślin nasiennych.
24 września – tego dnia obchodzimy jedno z nietypowych świąt – Dzień Grzyba. Zbieranie grzybów to hobby wielu Polaków. Wraz z pojawieniem się pierwszych okazów w lasach w mediach ukazują się rozmaite informacje na temat gatunków jadalnych jak i trujących. Niestety, co roku po rozpoczęciu sezonu grzybowego słyszymy o tragicznych w skutkach zatruciach grzybami. Możemy mówić o dużym szczęściu, jeśli zatrucia te powodują tylko nieprzyjemne dolegliwości gastryczne. Niestety niekiedy kończą się śmiercią. Dlatego korzystając z okazji, jaką jest Dzień Grzyba oraz w trosce o przyrodę i o dobro grzybiarzy przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek i zasad, jakimi należy kierować się podczas grzybobrania.
- Nie należy zbierać grzybów do celów spożywczych, których się nie zna lub są zbyt młode, aby je rozpoznać. Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone.
- Mając wątpliwości, czy zebrane grzyby są jadalne, warto zgłosić się do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (sanepidu).
- Jeśli nie jesteśmy wytrawnymi grzybiarzami, lub chcemy poznać nowe gatunki, warto na grzybobranie zabierać ze sobą atlas grzybów bądź klucz do oznaczania gatunków.
- Grzyby powinno się zbierać do przewiewnych, najlepiej wiklinowych koszy. W żadnych wypadku nie powinno się korzystać z foliowych reklamówek!
- Na grzybobraniu należy zachowywać się w sposób rozsądny, nie zaśmiecać lasu, nie zrywać bezmyślnie roślin i wszystkich grzybów.
- Nie należy niszczyć i zbierać gatunków chronionych.
- Grzyby najlepiej wykręcać w całości z podłoża, dzięki temu możemy ocenić owocnik od podstawy trzonu.
- Nie należy zbierać gatunków rzadkich, nawet jeśli są jadalne.
- Pamiętaj, aby zawsze zbierać tyle grzybów ile jesteś w stanie przetworzyć w trakcie jednego dnia.
- Nie należy niszczyć grzybów niejadalnych i trujących dla człowieka, stanowią one bowiem pożywienie dla niektórych gatunków zwierząt i nie są dla nich toksyczne
Mamy nadzieję, że to nietypowe święto stanie się pretekstem do odwiedzania lasów w parkach krajobrazowych województwa łódzkiego. W każdym z nich, zapaleni grzybiarze znajdą sporo pięknych okazów, a miłośnicy przyrody będą mogli pospacerować i podziwiać walory przyrodnicze tych chronionych obszarów.
E. Fraszczyńska