Światowy Dzień Żywności (ang. World Food Day) to święto obchodzone corocznie 16 października proklamowane przez FAO w 1979 roku w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1945 roku. Obchody z uwagi na fakt, iż „żywność jest wstępnym warunkiem przetrwania i pomyślnego rozwoju człowieka i stanowi jego fundamentalną potrzebę” poparło w 1980 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ.
W 1996 roku odbył się Pierwszy Światowy Szczyt Żywnościowy, który zgromadził reprezentantów 185 krajów. Na posiedzeniu państwa członkowskie postanowiły do 2015 roku zredukować o połowę liczbę głodujących dzieci, mężczyzn i kobiet. Drugi Światowy Szczyt odbył się w 2002 roku. W tym samym czasie w Rzymie, w dniach 10–13 czerwca 2002, odbyła się debata, która skupiła reprezentantów z 650 organizacji praw człowieka, pracowniczych i rolniczych z 92 krajów.
Cel Światowego Dnia Żywności to budowanie i pogłębianie świadomości w społeczeństwach na temat problemów żywnościowych, które dotyczą całego świata. Ponadto ma on wzmacniać solidarne działania w walce z niedożywieniem i głodem.
Według raportu ONZ na świecie głoduje 870 mln ludzi, walka z głodem znalazła się na pierwszym miejscu wśród celów, które zostały podpisane przez wszystkie państwa ONZ w 2000 roku.
Paradoksem jest to, że w wielu regionach świata żywności brakuje a gdzie indziej jest ona z nadmiaru wyrzucana i marnowana.
W Polsce co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. Wyrzucana żywność to strata nie tylko jedzenia i pieniędzy, ale także energii, wody i zasobów zużywanych do jej produkcji.
Oto, jak w prosty sposób możesz znacznie ograniczyć marnowanie żywności:
- Sporządzaj listę zakupów
- Kupuj tylko tyle, ile jesteś w stanie zjeść
- Kupuj mało, a często - spożywanie świeżej żywności jest ekonomiczne
- Resztki jedzenia (jeśli musisz) wyrzucaj do kompostownika.
Zatem, spożywajmy i nie wyrzucajmy.
Opr.D.WB